UNA MALA NOTICIA: TENIM QUE PUJAR ELS PREUS DELS MANGA QUE FINS ARA ES VENIEN A 5 EUROS.
Lamentem comunicar-vos la inevitable pujada de preus de les cinc col·leccions de manga que publiquem en el format “tankobon”, és a dir, Naruto, Inu-Yasha, Bleach, Cardcaptor Sakura i Love Hina.
La pujada de preus és important. Passem de 5 a 6,50 euros.
Els motius són clars: perdem diners.
Quan vam decidir començar a publicar manga en català ens trobàvem amb un mercat pràcticament inexistent i amb la gran dificultat de que calia crear-lo dins del mateix mercat que ja comprava els mateixos manga en castellà. Amb el desavantatge de que, a més, ho feia a partir del nº1.
És a dir, que arribàvem amb molt retard sobre l’edició en castellà.
Com situarien les llibreries les noves col·leccions?
I, sobre tot, quin estimul podíem oferir al públic per captar-lo amb material ja publicat?
És aquesta una de les principals raons per decidir-nos a publicar a un preu de xoc: 5 euros. Es tractava de crear un mercat.
Dels altres motius ja se n’ha parlat molt: ja teníem els materials de Japó, els contractes pel català es paguen menys que en castellà, etc.
Però la diferència real l’han marcada les vendes.
Vendes que en el seu conjunt poden resultar engrescadores, doncs ja hem venut 250.000 exemplars en català, però que analitzades títol a títol en aquest moment representen pèrdues en gairebé tots.
És a dir, crec que gràcies a aquesta política de xoc hem aconseguit crear-nos un espai i acostumar, per primer cop, al nostre public, a oferir vàries novetats en català al mes.
Això no havia pasat mai en tota la història del còmic a Catalunya.
Crec que podem dir amb orgull que a hores d’ara Edicions Glénat és l’editorial que més llibres de còmic en català ha publicat de tots els temps: 161 títols.
Però el mercat mana.
I aprofito per assenyalar dues coses importants, en resposta a moltes preguntes i comentaris fets en els blocs al voltant dels preus del manga en català.
La primera és que no tenim cap mena d’ajut de la Generalitat de Catalunya ni de cap d’altra institució. Ni mai han mostrat tampoc el mes mínim interès per allò que estem fent. I nosaltres no ens hem arrossegat pidolant almoines.
I, la segona és que el nostre public de manga en castellà té tota la raó per enfadar-se amb nosaltres i no entendre la diferència de preus.
Ara crec que la diferència respondrà a una realitat de mercat.
Era això o tancar.
Demano doncs comprensió als nostres lectors. Perquè som en un moment clau per a la consolidació d’un mercat de còmic en català. No podem deixar-ho perdre.
I dono les gracies a tots els que, comprant manga en català, han fet posible que arrivem fins aquí.
Joan Navarro
1 comentari:
Doncs des de dintre de les editorials no podeu ni imaginar-vos la quantitat de comentaris que suscita cada decisió d'aquestes: que si són més cars en català que en castellà (polèmica de "els nacionalistes" tal i qual), que si tal col·lecció passa a trimestral (...)
Publica un comentari a l'entrada