dilluns, 18 de maig del 2009

AL FOSSAR DE LES MORERES...


David Parcerisa (El Gat). Col.lecció"Historieta Gràfica" Sèrie C nº1 (El Llamp,1987)



2 comentaris:

Parce ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Parce ha dit...

Una anècdota darrera d'una altra.

Pel cap de molts afeccionats i professionals de l'Historieta sempre s'havia pensat en intentar realitzar i tractar el tema de l'onze de Setembre, però tot i així, fins aquell any 1986, encara no s'havia fet mai.

Per tant l'ideia inicial de realitzar una Historieta Gràfica (HG), que tractés sobre La Resistència(proclamada per la Junta de Braços el dia 9 de Juliol del 1713 a les 6 hores del matí)i el Setge de més d'un any (la fase inicial del bloqueig la va començar el Duc de Pòpuli el 25 de Juliol del 1713) i la posterior caiguda de la ciutat de Barcelona l'Onze de setembre de l'any 1714, (per part de les tropes borbòniques de Felip V, comandades pel Duc de Berwick) i amb la caiguda del Cap i Casal, també es perdessin les LLibertats que encara conserbava el Principat de Catalunya en el seu conjunt, no era extranya a ningú.

El que si era extrany, era que encara no s'hagués fet res en aquest sentit, ¿Com podía ser possible?. Remarcar aquest punt em sembla important, doncs a l'any 1986, ja no ens trobavem a finals de la dictadura i portavem uns quants anys, pocs però uns quants, Governats per una "Monarquia Constitucional".

Així que amb una mica de paranoia de ser els primers en tocar el tema de "Al Fossar de les Moreres", ens vam posar a fer l'esmentada Historieta.

Així que un cop acceptada la proposta de realització, es va intentar que aquesta un cop finalitzada, es presentés a la gent del "Memorial 1714", però el fet de que a dins de l'album de la mateixa Historieta hi aparegui una Fel.lació, en una versió lliure d'un poema Patriòtic de Frederic Soler i Hubert "Serafí Pitarra", va fer desdir i desconfiar als possibles interessats.

Però aquí no va acabar tot, doncs aquesta Historieta Gràfica també em va fer rebre moltes crítiques de particulars, perquè quan ensenyaven als seus fills l'album en qüestió, tenien que girar un parell de fulls quan veien el què succeïa en una de les muralles defensives mentre s'esperava a l'enemic, realment els hi resultava massa fort, era escandalós, anti-patriòtic, i descriminatori per alguns.

La veritat és que en certa manera tenien algunes raons per queixar-se, i una d'elles era prou clara, doncs l'editorial EL LLAMP no va posar cap senyal a la coberta aclarint el contingut adult del seu interior, crec que realment hauria d'haver posat un avis a la coberta anunciant de que l'Album no era per a tots el públics, o si més no, posar que era per a públics avançats i/o lliurepensadors.

Tot i així en un Sant Jordi, en una parada que vaig fer a La Rambla, vaig vendre 200 exemplars, que no vaig poder cobrar mai, doncs algun espavilat em va fer desaparèixer el pot dels diners, cosa que va repercutir negativament, doncs l'Enric Borrás (pare) m'ho van descomptar del meu cobrament dels drets d'autor d'aquella edició, i segons ell encara l'hi devia diners, això va trencar qualsevol altre col.laboració amb aquella editorial, ... No està bé maltractar als autors !! i aquella mítica editorial per desgràcia ho feia amb tothom !!