divendres, 25 de març de 2011

EL CÒMIC EN CATALÀ: JORDI RIERA PUBLICARÀ EL PRIMER CATÀLEG DE CÒMIC EN CATALÀ, A GLÉNATJordi Riera es un militant de la causa del tebeo en català, amb Comicat i el seu incansable esforç de catalogació de tot el que s'hagi publicat d'historietes en català. Una tasca gens fàcil, simplemenet perque no s'ha fet mai avans. Si hi ha un fet que, per a mi, es inquestionable es sempre el fet en si d'esser el primer. Perque sense aquest punt de sortida no es pot anar enlloc. Ho he viscut en primera persona al dedicarme anys a tractar de fer el primer catàleg de tebeos espanyols. Ho vem aconseguir l'any 1980 en Josep Mª Delhom i jo. I, esclar, hi havien molts errors. Però gracies a l'edició d'aquell primer catàleg es podía discutir d'errors.
Perque, no ens enganyem, a la gent no li agrada col.laborar en projectes tant importants. El que els hi agrada i motiva es criticar després i buscar "els 7 errors" per tirart'ho a la cara amb una miserable superioritat que pensen que tenen perque tenen els 27 tebeos del "Capitán del Antifaz" i tu has publicat al Catàleg que son 26...
No saben la feinada que hi ha al darrera d'un treball com el d'en Jordi Riera. No saben les hores, dies, kilometres i, sobretot, il.lusió enterrats en el projecte.  Sense cobrar. Per amor a la historieta. I el que es mes admirable: per amor a totes les historietes, llibres o el que sigui, publicats en català.
Es a dir amb una idea que contribueix també a tirar endavant el nostre pais. On per la nostra desgracia no hem aconseguit mai normalitzar el mercat del còmic. Tot i ser el centre creador de l'Estat en la matèria... O tenir agents-editors com en Toutain, independentistes.
Tinc la sort i l'honor de ser ben aviat l'editor del primer intent de catalogació dels tebeos en català. I aixó es impagable. Impagable realment perque no penso demanar cap subvenció i perque segurament no vendrem una merda. O sigui un plaer.
Plaer que t'agraeixo Jordi. 
Perque et pagaré una merda  d'anticip si ho comparessim amb el teu esforç.


PD: A les imatges les notes que vaig escriure l'any 1979 quan vaig pensar per primera vegada en editar un catàlleg de còmics en català

10 comentaris:

Manuel Barrero ha dit...

Es una gran noticia que te hayas arriesgado a publicar el trabajo de Jordi, que él llevaba editando desde 2007 en internet con verdadero esfuerzo y dedicación. Será un buen catálogo y sin duda contribuirá a perfeccionar el Gran Catálogo de la Historieta (que también incluye los cómics publicados en catalán; de hecho Jordi nos ha ayudado con algunas fichas):
http://www.tebeosfera.com/catalogos/
¡Estamos de enhorabuena!

soldevilla ha dit...

Si més no, una venda la teniu assegurada. Compteu amb el meu suport. Felicitats per la iniciativa

Lupus Sigarrensis ha dit...

I una altra per part meva.

Fent broma amb les paraules: N'hi ha que som molt coprofils.

Anims per la bona feina feta!!!

Jordi ha dit...

Tampoc us creieu del tot aquest comentari d'en Joan Navarro. Tenia un munt d'editorials al darrera d'aquest llibre, un bestseller segur, però qui diu que no a la muntanya de quelés que ell m'ha ofert :). Ara estic content de la decisió, m'ha servit per conèixer part d'un equip com el de Glénat ple de bons professionals i que a sobre els agrada la feina que fan. Moltes gràcies Sr. Editor, moltes gràcies Srs. de Glénat.
La feina també m'ha servit per conèixer un munt de joves bibliotecàries, algunes de les quals molta cosa no saben del món de l'historieta, però evidentment no es pot saber de tot. Quan els demanava algun còmic que no veia, tornaven al poc temps per dir-me que no sabien on estava arxivat. I amb un enorme somriure em comentaven que amb un parell de dies el trobarien, però que tenia que entendre que demanava una publicació molt antiga... el còmic era de 1987.
Jordi Riera Pujal

Jordi ha dit...

Gracias Manuel por tu comentario y por el magnífico trabajo que realizais en Tebeosfera.
També gràcies a Soldevilla i a Lupus.
Jordi Riera

Anònim ha dit...

Jordi, ¿has incluido esta rareza?
"Lolita la curiana" (de Yann & Conrad). Un cómic en catalán editado desde Francia:

http://www.bedetheque.com/album-4796-BD-Lolita-la-Curiana.html

Saludos

Alfons Moliné ha dit...

Felicitats per la teva iniciativa, Jordi! Segur que la teva obra ens permetrà descobrir tresors ocults de l'edició de còmics en català.

rocio ha dit...

Moltes felicitats Jordi, ah¡ i amb la meva ja tens dues vendes fetes.

Anònim ha dit...

L'enhorabona a l'autor i a l'editor.

En quina data sortirà?

tirafrutas ha dit...

També m'agradaria saber quan es publicarà. La data ideal seria aquest proper Sant Jordi però no ho crec, oi?